Doğalı Varken Pratik Bilgiler Sağlık

Doğal dudak besleyici

Sıcak ve soğuk hava, aşırı güneş gibi çevresel şartlar cildimizi etkilediği gibi dudaklarımıza da zarar verebiliyor. Mevsim geçişlerinde ve soğuk havalarda dudaklarınızın nemli kalmasını sağlamak ve dış etkenlerden korumak için sabah-akşam nemlendirmek ve bakım sağlamak gerekiyor.

Fakat piyasadaki bazı dudak balzamlarında kömür katranından yapılan sentetik renk verici maddeler, nem koruyucu olarak parafin ve sentetik wax gibi katkı maddeleri kullanılmaktadır. Ne yazık ki yapılan çalışmalar bu maddelerin bir çoğunun sağlığa olumsuz etkileri olan ağır metal tuzları içerdiğini ve kanserojen olabildiğini gösteriyor.

Sadece doğal bitkisel yağlarla hazırlanan dudak besleyicilerin içeriğindeki hindistan cevizi ve diğer yağlar dudaklarda bir film tabakası oluşturarak cildi dış etkilerden koruyor. Yararlı yağları dudaklarınıza hapsederek nem kaybını önlüyor. Savunma kalkanı güçlü olan doğal balmumu ve zengin bitkisel yağlar sayesinde bir yandan hücreleri beslerken bir yandan da yeni çatlakların oluşumunu engeller.

 

Doğal dudak besleyici tarifi:

– 10 ml shea (karite) yağı

– 10 ml balmumu (vegan versiyonu için balmumu yerine candelila wax kullanabilirsiniz.)

– 10 ml hindistancevizi yağı

– 10 ml jojoba yağı

– 4 damla tarçın uçucu yağı

– Yarım çay kaşığı bal (opsiyonel)

 

Cam bir kavanozda benmari usulü erittiğiniz balmumuna shea ve hindistan cevizi yağını da ekleyip erimelerini sağlayın. Daha sonra içerisine jojoba sabit yağını ekleyerek homojen bir karışım hazırlayın. Kavanozun kapağı kapalı olmalı, yükselen su buharının içeri girmemesi gerekiyor.

Hindistancevizi yağı belirli sıcaklıkta sıvı formda olabiliyor. Katıda olsa sıvıda olsa yağların ve balmumunun aynı sıcaklıkta olması için onu da benmariye ekliyoruz. Suyu kaynatmadan 50 derecede eritmek yeterli.

Tüm karışım sıvı hale gelince bal ekleyin. İsteyen yarı oranda stevia da ekleyebilir. Karıştırmak için ahşap kaşık yada cam çubuk kullanın.

En son da aroma vermek istediğiniz uçucu yağı ilave edin ve güzelce karıştırın. Aromasını çok sevdiğim tarçını kullandım. Ama nane, yeşil mandalina veya portakal uçucu yağlarını da kullanabilirsiniz. Sevdiğiniz güzel bir koku olması kullanmanızı kolaylaştırır.

 

Renkli dudak besleyici için:

Dudağınızı hem besleyip, hem de renklendirmek isterseniz tarife ilave olarak 1 tatlı kaşığı pancar tozu ekleyebilirsiniz. Balmumu hızlı donabilecek formda olduğu için pancar tozunu öncelikle balmumuna ilave ediyoruz. Katılaşırsa tekrar eritin. Ve eridikten sonra diğer yağları homojen bir karışım haline getirip iki karışımı da birbirine ilave ediyoruz. Sıvı form katılaştıkça rengi açılacaktır. Pancar tozu suda tam çözüldüğü için sonradan katınca balmumu donmaya başlıyor ve pütürlük kalabiliyor. bu nedenle öncelikle balmumuna eklemeyi unutmayın!

 

Dipnot:

Balmumu’nun açık renk olması çok önemli. Alacağınız yere mutlaka sorun. Cilt için kullanıma uygun olanı almak gerekiyor, mum yapmak için olanları koyu renk oluyor! Onun dezavantajı ise kıvamı katı olması ve çabuk donup homojen bir karışım sağlamaması.

Tarifte shea yağı ve balmumunu bir ölçü, diğer sabit yağları ise iki ölçü kullanıyoruz. Jojoba veya hindistan cevizi yağı tek başına iki ölçü şeklinde de kullanılabilir. Malzeme miktarını arttırırsanız uçucu yağını da aynı oranda arttırmayı unutmayın.

 

Deneyecek olan herkese şimdiden afiyet olsun 🙂 Sevgiyle ve doğal kalın…

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*