Ramazan Bayramı öncesi İsrail’in Mescid-i Aksa’da yaptığı saldırı birçok ünlü ismin de gündemindeydi. İşte onların sosyal medya mesajlarından bir demet:
- Gelecek nesiller geçmişe dönüp baktıklarında ve bizim Filistin zulmüne nasıl bu kadar uzun süre seyirci kaldığımızı gördüklerinde dehşete düşecekler. Gözlerimizin önünde bir insanlık dramı yaşanıyor. Dünya zalimleri gücendirmemek için sessiz kalırken siyasetçiler azarlanma korkusuyla tarafsız ifadeler geveliyor. Tarih bize sesimizi yükseltmemiz gerektiğini öğretiyor. Ya hakkın yanındasındır ya da karşısında. Bu kadar basit. (Manken kardeşler Gigi ve Bella Hadid)
- İnsanlığın bittiği günler. Yaşattığı yaşa İsrail diyeceğim ama hiçbir çocuk, hiçbir canlı hak etmez böyle bir gaddarlığı. (Oyuncu Ezgi Mola)
- Acı duyabiliyorsan canlısın, başkasının acısını duyabiliyorsan insansın.. (Sinema sanatçısı Cüneyt Arkın)
Çöp gıdalar hastalıkları çağırıyor
Yanlış beslenme modelimiz Kovid-19 dahil tüm hastalıklara davetiye çıkarıyor. Modern yaşamın toksik beslenme düzeni değişmezse daha çok salgınla karşılaşırız. Sigaradaki gibi fast-food’ların, cipslerin, gazlı içeceklerin üzerine de “öldürür” yazılmalı.
Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş “Koronadan korunmak mümkün” kitabında “çöp yiyecek”lerle değil gerçek gıdalarla beslenmemiz gerektiğini söylüyor.
Savaş ticareti
Savaştan bir çok insanın kazanç elde ettiğini düşünüyorum. Savaştan önce tüm mallar halka devlete aitti. Artık bankalarımızın, fabrikalarımızın ve mülklerimizin çoğu zengin ailelere ve yabancı şirketlere ait, yalnızca küçük bir pay halkın. Evet, savaş her zaman kârla ve kâr etmekle ilgilidir.
Bosna’daki Srebrenitsa katliamına ışık tutan TRT ortak yapımı “Quo Vadis Aida?” filmi yapımcısı Jasmila Zbanic filmde anlatılanların gerçek olduğunu söylüyor. Çalışma Oscar ödüllerinde “En iyi uluslar arası film” dalına aday. (Yeni Şafak Pazar, 18 Nisan 2021)
İmtihan
Malınızı mülkünüzü yemeklerinizi kıyafetlerinizi ve tatillerinizi paylaşıp durmayın. Bu canların yarasına basmayın. Bu dünyada yokluk sınav, varlık daha da büyük sınav. Dünya böyle bir yer değil. O yüzden de fani. En kötü görünenin arkasında binbir güzellik gizli olabilir. Hakikat herkese görünmez.
Eski oyuncu ve manken şimdilerde gönüllü çalışmalardaki faaliyetleriyle tanıdığımız Gamze Özçelik sosyal medyada gösterişli paylaşımlar yapanlara böyle sesleniyor.
Yüz yıllık kadın tarihi
Türkiye`de kadına seçim hakkı verildiği 1934’de Almanya’da Hitler rejiminde seçim hakkı kaldırılıyor. Bu tarihlerde ve 1949’a kadar kadın, silah üretiminde fabrikalarda yer alıyor. Türkiye’de ise bu hakkın öneminin bilince taşınması bir süre daha gerektirecek belki de… Demokrasi yalnız parlamentoda elde edilen bir durum değil. Uğrunda savaş verilmeden alınan her hakkın yüksek değerler olarak halk tarafından algılanması güç ancak okuyarak bilinçlenme mümkün ama araştırdım; yüzde 0.1’lik kitap okuma oranıyla 86’ncı sıradaymışız.
Sanatçı Azade Köker yaşadığı Almanya ile Türkiye arasında mukayese yaparak kadın haklarını değerlendiriyor. (https://www.milliyet.com.tr/gundem/100-yillik-kadin-tarihine-yorum-)