Geri Dönüşüm

Alüminyum ve alüminyum maruziyeti

Alüminyum, yer kabuğunda en bol bulunan metaldir. Her zaman oksijen, silikon ve flor gibi diğer elementlerle birlikte bulunur. Metal olarak alüminyum, alüminyum içeren minerallerden elde edilir. Suda da çözülmüş az miktarda alüminyum bulunabilir. Alüminyum, yüzey pürüzlülüğüne bağlı olarak, gümüşi ile donuk gri arasında değişen yumuşak, hafif bir metaldir.

Alüminyumun kullanım alanları çok çeşitlidir. Teneke kutular, folyolar, mutfak eşyaları, pencere çerçeveleri ve uçak parçaları gibi çok çeşitli ürünlerde kullanılmaktadır. Bunun nedeni belirli özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Düşük yoğunluğa sahiptir, toksik değildir, yüksek termal iletkenliğe sahiptir, mükemmel korozyon direncine sahiptir ve kolayca dökülebilir, işlenebilir ve şekillendirilebilir. Ayrıca manyetik değildir ve kıvılcım çıkarmaz.

Genellikle alaşım olarak kullanılır, çünkü alüminyumun kendisi özellikle güçlü değildir. Bakır, manganez, magnezyum ve silikon içeren alaşımlar hafif ancak güçlüdür. Uçakların ve diğer ulaşım şekillerinin yapımında çok önemlidirler.

Alüminyum iyi bir elektrik iletkendir ve genellikle elektrik iletim hatlarında kullanılır. Bakırdan daha ucuzdur ve ağırlık için bir iletken neredeyse iki kat daha iyidir.

ALUMİNYUM MARUZİYETİ

Alüminyum her yerdedir, ancak insan vücudunda aşırı miktarda arttığında, bir sağlık tehdidi haline gelebilir. Ne yazık ki, bilimsel deliller, uluslararası düzenlemelerin küresel insan alüminyum maruziyetini azaltma çabalarına rağmen, çoğu insanın hâlâ çok fazla alüminyuma maruz kaldığını göstermektedir. Peki alüminyum vücudumuza nasıl giriyor?

Alüminyumdan tamamen kaçınılması imkansızdır, çünkü bu metal gezegendeki en yaygın olanlardan biridir ve toprakta, suda, yediğimiz yiyeceklerde ve hatta soluduğumuz havada bulunabilir.

Metal maruziyeti arttığında, fazla alüminyumun bir kısmı vücutta birikir ve bu da insan sağlığı için tehlikeli olabilir.

Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi gibi birçok uluslararası düzenleyici kurum, haftada bir kilogram vücut ağırlığı için 1 miligram tolere edilebilir haftalık alüminyum alımı belirledi. Bu nedenle, örneğin, 65 kg ağırlığınız varsa, alüminyum alımınız haftada 65 mg’ı geçmemelidir.

Haftalık alüminyum maruziyetini önemli ölçüde azaltmanıza yardımcı olacak tavsiyeler;

  • Kozmetik ve kişisel bakım ürünleri

Bu iki ürün kategorisi genellikle alüminyum içerdiğinden, kozmetik ürünlerinizdeki malzemelere, özellikle diş macunu ve terlemeyi önleyici maddelere bakın. Terlemeyi önleyici maddelerde alüminyum, gözeneklerinizi bloke ederek terlemenizi önleyebilecek bir ajan olarak kullanılır, ancak vücudunuza da emilebilir. Almanya’da yapılan araştırmaya göre sadece ter önleyici ürünlerin kullanımı ile, haftalık alüminyum sınırı aşılabilir.

  • Pişirme kapları

Yiyecekleri kaplanmamış alüminyum kaplarda veya alüminyum folyoda pişirmekten ve saklamaktan kaçının, çünkü alüminyum parçacıkları yemeğinize sızabilir ve daha sonra vücudunuza gidebilir. Özellikle tuzlu ve asidik gıdalara geçiş daha hızlıdır.

  • İçme suyu

Bölgenizdeki suyun yüksek miktarda alüminyum içerdiğini biliyorsanız, bir tür su arıtma sistemi kullanmak etkili olacaktır.

  • Paket servis kutuları

Bu kutulardan kaçınmaya çalışın ve kağıt paket kutularını tercih edin. Kağıt kutular biyolojik olarak parçalanabilir ve çevre dostudur, aynı zamanda sağlığınız için alüminyum veya plastik olanlardan daha iyidir.

  • Meyve ve sebzeler

Meyve ve sebzelerin çoğunda doğal olarak alüminyum bulunur, ancak bu sebze ve meyvelerin yetiştirilmesi sırasında alüminyum içeren ilaçlar kullanılabilir, bu yüzden satın aldığınız tüm meyve ve sebzeleri yemeye eklemeden veya yemeden önce iyice yıkadığınızdan emin olun. Bunun dışında ıspanak, çay yaprakları, mantar ve turp gibi bazı gıdalar diğerlerinden daha fazla alüminyum emmeye meyillidir, bu yüzden organik olanlarını satın almaya çalışın veya ılımlı olarak tüketin.

  • Alüminyum folyo ve tek kullanımlık alüminyum pişirme tavaları

Isı, alüminyum parçacıklarının yiyeceklerinize sızmasına neden olacak bir başka faktördür, bu nedenle alüminyum folyo veya pişirme sırasında sıkça kullanılan tek kullanımlık alüminyum teneke kutuların kullanılması, alüminyum alımınızı arttırır.

  • İşlenmiş Gıdalar

Alüminyum rutin olarak gıda boyamasında, kıvamlaştırıcılarda ve topaklanmayı önleyici bileşenlerde ticarî olarak üretilen gıdalarda kullanılır.

 

Çevre Mühendisi Elmas Zeynep Salihoğlu

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*