Diğer

Düğme

Nurefşan Akkaya 

 Kimin neye merakı varsa o alanda vakit geçirmek hoşuna gider. Buna hobi de diyebiliriz. Biz dikiş severler olarak da kumaş pazarında dolaşmak hoşumuza gider. Annem ve ben küçüklüğümden beri kumaşçılar çarşısında geziniriz. Bazen ihtiyaçtan bazen de meraktan. Sadece kumaş mı? Bir de bunun incik cıncık kısmı var tabi. İpi var, şeriti var, fermuarı var, düğmesi var, biyesi var, var da var.

Küçükken işte, ben çok küçükken yine annemle geziyoruz böyle bir çarşıda. O zamanlar kumaş kısmıyla pek ilgilenmiyorum. Daha çok, süslü şeylere, renkli düğmelere bakıyorum. O gün yine bir dükkana girdik. Bir çuval dolusu çeşit çeşit düğme var. Annem dükkanda işini bitirene kadar karıştırdım durdum. Sonra eve doğru yol aldık. Epey yürüdük, yolu yarıladık. Annem baktı, elimde düğme var. Söylendi bana. Bu kadar söylemesine anlam veremedim. “Hadi hemen gidip geri verelim” dedi. Şaşırdım kaldım. Alt tarafı bir düğmeydi. On kuruş anca eder. Hem adamın bir çuval düğmesi var. Bu tek düğmeye mi kaldı. Bunca yolu geri dönmeye değer miydi? Döndük. O tek düğmeyi verdik. Bir de özür diledik.

İyi ki de dönmüşüz, geri vermişiz düğmeyi. Ne büyük hayat dersiydi. Bir düğmeden ne çok şey öğrendim. Yaşayarak öğrenmek bu olsa gerek. Karşılığını vermeden bir düğmeye bile sahip olamıyoruz. O günden sonra hak hukuk meseleleri hep gündemimde oldu. Yanlışlıkla birinin hakkı bende kalacak diye korkar oldum.

Sonra bir gün şu hadis çıktı karşıma. “… ip ve iğne dahi olsa onu geri verin.” Aklıma hemen düğmeyle olan anım geldi. Efendimiz (asm) içtimai hayatımızdaki bu alana bir iğneyle değinmiş. Hiç küçük görmemek gerek. Bir iğne de bir düğme de çok önemli aslında. Birine on kuruş borcunuz olsa verin, veremeyecekseniz bunu dillendirip helallik isteyin. Bunun hesabını yaptım diye dalga konusu olur muyum, diye düşünürken önemli bir düsturu unutuyoruz, unutturuyoruz. Böyle böyle çalmaya, hakka girmeye alışıyoruz. Birinden de hakkınız olan on kuruş geldiğinde alın ya da açıkça helal edin. Bırakın cimri desinler. Herkes herkesin hakkına sahip çıksın. On kuruş zengin eder, çünkü on kuruş çok şey öğretir.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*