Doğalı Varken

Doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası dönemde güvenli aromaterapi kullanımı

Gebelik süresince kullanılabilecek uçucu yağlar:
Nane, Limon, Mandalina, Lavanta, Portakal, Bergamot, Greyfurt, Günlük, Itır, Limon

Doğumda kullanılabilecek uçucu yağlar:
Adaçayı, Gül, Lavanta, Papatya, Yasemin, Biberiye, Portakal, Bergamot, Mandalina, Itır, Limon

Gebelik ve Emzirme süresince uzak durulması gereken uçucu yağlar:
Tarçın, Mür, Fesleğen, Ardıç, Biberiye (Gebelikte), Itır (ilk 3 ay), Gül (ilk 3 ay), Papatya (ilk 3 ay)

Doğum öncesinde ve doğum başlayınca güvenle aromaterapiyi kullanmak için yapılabilecek uygulamalar
– Banyoda 1-2 damla bergamot enerji verir ve sakinleştirici etkisi vardır. Lavanta uçucu yağının da rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi vardır. Doğumun ilk fazındaysanız uyku ve dinlenme öncesi banyoda lavantayı tercih edebilirsiniz.
– Buhurdanlığa başlayan kasılmaları tetiklemek için adaçayı ve biberiye, enerji-sakinleştirici etkisi için de bergamot kullanabilirsiniz. Bunun için doğumun başlamış olması önemli!
– Gül roll kullanabilirsiniz. Sakinleştirici, rahatlatıcı ve gevşetici etkisi vardır. 30 ml jojoba yağına 6-7 damla gül yağı şeklinde hazırlanabilir.
– Loş bir ortam sağlamak için portakallı, limon, veya greyfurt içerikli mum kullanabilirsiniz.

– Enerji arttırıcı etkisi vardır. Veya adaçayı mumu kullanabilirsiniz. O da doğum kasılmalarını arttıran uçucu yağlardandır. Mumu uçucu yağları temin edip kendiniz de rahatlıkla yapabilirsiniz veya güvenilir markalardan alabilirsiniz. Oksitosin salınımı doğumu ilerletiyor, bu nedenle ortamın loş olması fayda sağlar.
– Meme ucu masajı ve adaçayı koklamak kasılmayı sıklaştırır, doğum yavaşlamadan ilerler. Bunun için doğumun başlamış olması önemli!
Not: Doğum henüz başlamamışken bu gibi tetikleyici, başlatıcı müdaheleler yapmak doğru olmaz, doğumun doğal seyrini bozar! Bunu unutmadan aromaterapi uygulamalarını kullanmakta fayda var…
Uçucu yağları cildinize kullanmadan veya koku yoluyla uygulamadan önce mutlaka bilekte patch testi yapın. Özellikle bazı esansların alerjik etkisi olabiliyor. (Tarçın gibi)


Gebelik süresince ve doğum sonrasında güvenle aromaterapiyi kullanmak için yapılabilecek uygulamalar
– Sabahları gül, papatya gibi rahatlatıcı, ferahlatıcı bitki suyu ile güne başlayabilirsiniz.
– Nemlendirici olarak el, yüz ve tüm cildinize jojoba yağını güvenle kullanabilirsiniz. Jojoba yağı, cildin üstünde bariyer oluşturarak cildi dış etkenlerden korur, nem kaybını engeller. Ph’ı cilt ph’ı ile çok uyumludur. Antibakteriyel, antifungal olmasının yanı sıra komedon oluşturmaz. Akne probleminde de kullanılabilir. Antioksidan etkilidir. Tüm cilt tipleri için uygundur. Alerjik ve hassas ciltler de kullanılabilir. Özellikle egzama ataklarında yatıştırıcı etkisi nedeniyle tercih edebilirsiniz.
– Cildi temizlemek ve yıkamak için kastil sabun kullanabilirsiniz. Kastil sabun içeriğindeki hint, hindistan cevizi ve zeytinyağı ile hassas ciltleri bile tahriş etmeden cilt temizliği sağlıyor. Yüz ve vücut temizliği için de uygun.
– Gebelikte olan burun tıkanıklığı için 30 ml jojoba yağına toplam 6-7 damla olmak üzere nane, okaliptüs, mercanköşk gibi uçucu yağlar ekleyerek nefes açıcı yağ hazırlayabilirsiniz. Özellikle yatarken burun kenarlarına, şakaklara sürülebilir.
– Gebelikte olabilecek candida veya idrar yolu enfeksiyonu için pedinize veya iç çamaşırınıza 1 damla çay ağacı yağı veya nioli yağı damlatın. 10 sn bekletip kullanabilirsiniz.
– Doğum sonrası epizyotomi istemiyorsanız perine yırtığını önlemek 34. ve 36. aylarda perine masajı yapabilirsiniz. Bunun için hindistan cevizi yağı, jojoba yağı kullanılabilir.
– Doğum sonrası perine bölgesinde kesi olduysa veya yırtık varsa günlük pede sarı kantaron damlatıp buzdolabında soğutun. Sonrasında soğuk kompres şeklinde kullanabilirsiniz. Yarayı iyileştirici ve ağrı kesici etkisi olur.
– Endişe korku ve kaygı için bergamot kullanılabilir. (Bunun için 30 ml jojoba baz yağına 6-7 damla uçucu yağ olacak şekilde yağ formülü hazırlayabilirsiniz.)
– Enerjik hissetmek için limon, bergamot veya greyfurt uçucu yağı kullanılabilir.
– Biberiye hafızada tutma, greyfurt odaklanma için kullanılabilir.
– Uyku ve dinlenme için lavanta uçucu yağı kullanılabilir.

Not: Uçucu yağların dozları önemli. Uygulamak istediğiniz uçucu yağı koku yoluyla bir mendile damlatabilir veya cilde uygulayabilirsiniz. Bunun içinde 30 ml baz yağa 6-7 damla şeklinde bir formülasyon ile yağ karışımı hazırlamak gerekiyor. Hazırlanan karışım bilek, şakak, kulak arkasına uygulanabilir

Aromaterapiden nasıl fayda sağlarız?
Uçucu yağı kokladığımızda 22 saniyede moleküler beyine, 2 dakikada kan dolaşımına, 20 dakikada tüm vücut hücrelerimize yayılır.

Aromaterapiyi nasıl kullanabiliriz?
Soluma ve Cilde sürme şeklinde fayda sağlanıyor.

Soluma için:
-Buhurdanlık
-Difüzör
-Uçucu yağ içeren doğal mumlar
-Oda spreyleri
-Mendil veya kıyafete damlatarak
-Koklama kutuları

Cilde Sürme için: Kozmetik, Cilt problemlerinde, Ağrı kesici, Kas gevşetici olarak fayda sağlanıyor.

-Masaj
-Soğuk, sıcak kompres
-Bitki suları
-Cilt bakım kremleri
-Kolonya
-Ovma
-Parfüm
-Ağız gargarası

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*