Psikoloji

Sosyal problemlere bir çözüm önerisi: Proaktif ilişki yönetimi

Toplumsal hayatta her ne kadar iletişim araçları yaygınlaşsa da her geçen gün birey yalnızlaşmaktadır. Bu yalnızlaşma, bir çok psikolojik rahatsızlıkları tetiklemektedir. Kalabalıkların içerisinde yalnız kaldığını düşünen insanlar, kendilerini mutlu edebilecek alternatifler aramaya başlamışlardır.

İnsan sosyal bir varlıktır. İnsanın fiziksel ihtiyaçları olduğu gibi, psikolojik ve hatta sosyal ihtiyaçları da vardır. İnsan bu ihtiyaçlarını değişik yol ve yöntemlerle karşılamaya çalışmaktadır. Sağlıklı iletişim bu yöntemlerin en önemlisidir. Sağlıklı İletişimin yolu, proaktif ilişki yönetiminden geçmektedir. Peki Proaktif ilişki yönetimi nedir, nasıl uygulanmalıdır?

Proaktif ilişki yönetimi demek, bireyin kendisinin ve sosyal çevresinin karşılıklı doyumlarının yüksek seviyede gerçekleştiği bir ilişki yönetimidir.

Bu ilişki yönetiminin bazı aşamaları vardır.

1- İletişimi başlat: Selam vererek, arayıp sorarak iletişimi başlatan kişi olmak çok önemlidir. İlk selamı veren kişi, selamı alan kişiden daha fazla mutlu olmaktadır. Selam vermek, karşıdaki kişinin varlığından haberdar olunduğunu gösterir. Selam, bir güven iletişiminin başlangıcıdır. İletişimi başlatmak için çevremizdeki kişilere selam vermek, hal hatır sormak, gerektiğinde telefonla aramak, mesaj atmak proaktif ilişki yönetiminin ilk aşamasıdır. Aslında bu sürecin en can alıcı noktası ziyaret etmektir. İş yerinde, evde ziyaret, iletişimin başlangıcı ve devamı adına çok önemlidir. Proaktif ilişki yönetiminde ziyaret etkili ve kalıcı sonuçlar doğurmaktadır. Özellikle aileli ziyaretler ile proaktif ilişkiler daha verimli gelişiyor.

2- Canlı tut: İletişimi başlattıktan sonra yukarıda belirtilen hususlara devam edilmesi, iletişimin aksatılmaması, ilişkilerin canlı tutulması da proaktif ilişki yönetiminin ikinci aşamasıdır.

3- Renklendir: Proaktif ilişki yönetiminde kişi, sosyal çevresi ile ortak duygular yaşamalıdır. Sevinme, üzülme, karşılıklı olarak birliktelik ruhuyla yaşanmalıdır. İletişimi renklendirmek için hediyeleşmek önemli bir yöntemdir. Birlikte yapılacak yolculuklar, sosyal faaliyetler, yemek programları, ekstra etkinlikler aracılığı ile ortak anılar oluşturulmalıdır.

4- Pekiştir: Proaktif ilişki yönetiminde, iletişim içerisinde bulunulan kişilerin özel zamanlarında, mutlu ve zor zamanlarında yanında olunmalıdır. Hastalık anında, evlilik anında, nişanlanma anında, bir çocuğu dünyaya geldiğinde, bir yakını vefat ettiğinde, kaza geçirdiği veya yaralandığında daima yanında olunmalıdır. Birlikte tatile de gidilebilir. İş yeri ile ilgili, aile ve yakın çevresi ile ilgili önemli ve özel günlerde kendisinin yalnız olmadığını göstermek ciddi şekilde faydalıdır. İletişim içerisinde olunan kişiler, etrafında dostlarını, yakınlarını görmekten memnuniyet duyarlar. Hiç beklemediği bir anda etrafında dostlarını gören kişi ile ilişkiler daha da güçlü olur.

Proaktif ilişki yönetimi, gelişen toplumsal problemler sebebiyle bir çözüm sunmaktadır. Proaktif ilişki yönetimini başarıyla uygulayabilen bireylerin hem kendileri, hem de sosyal çevreleri ile barışık, daha mutlu, özgüvenleri gelişmiş, sağlıklı ve sağlam karakterli bireyler oldukları gözlenmektedir.

Aile Danışmanı Mustafa Taşkın

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*