Dünya Dönüyor

Çocuklar için akıllı telefon yaşı

Akıllı telefonların, bir yaşındaki çocuklarında dahil olmak üzere kullanım yaşının oldukça küçük olduğu biliniyor. Özellikle video izlemeleri için çocuklara verilen telefonlar, anneler için bazen iş yapma bazen de dinlenme zamanı olarak düşünülüyor.

Samsung Mobile, özellikle Güney Kore’nin teknoloji markası olarak tüm dünyada tanınıyor. Samsung Mobile şirketinin İngiltere Genel Müdür Yardımcısı James Kitto, kızına 11 yaşına kadar akıllı telefon vermediğini açıkladı: “Benim kızım 11 yaşına geldiğinde akıllı telefonu olmuştu. Siz çocuğunuza kaç yaşında akıllı telefon vermeye karar verirseniz verin, eğer internete erişimi varsa bunu güvenli şekilde yaptığından emin olun. Akılı telefon kullanan hangi yaşta olursa olsun önemli olan internette dolaşırken güvende olmasıdır.”

Akıllı telefonların kullanımında çocukların yaşını inceleyen bir araştırmaya göre, dokuz ve 10 yaşındaki çocukların dörtte üçünün cep telefonuna erişimi olduğu belirtiliyor. Yaklaşık yüzde 60’ı telefona sahipken yüzde 14’ü aile üyelerinin ya da arkadaşlarının telefonuna erişebiliyor. Ayrıca çocukların üçte ikisinden fazlası internete erişebiliyor.

Bu kapsamda özelikle günümüzde Uzak Doğu ülkelerinde sadece çocuklar için üretilen ve okulda ailelerinin ulaşabilmesi için üretilen geleneksel telefonların olduğunu da hatırlatmak gerekiyor.

BBC Türkçe

Çocukların en sevdiği oyun: Çamur

Çocukların en sevdiği oyun oyun araçlarından birisi olan çamur ile ilgili yapılan bir araştırmaya göre, dışarıdaki çamur ve toprakta, bağışıklık sistemini eğiten dost mikroorganizmalar bulunuyor. Bu durum, aralarında alerjiler, astım hatta depresyon ve kaygı bozukluğunun da bulunduğu birçok hastalığa karşı direnç sağlıyor.

Özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların, 20 dakika boyunca bir parkta yürüdüklerinde, 20 dakika şehir ortamında yürüdüklerinden daha iyi odaklanabildiklerini gösterdi. Bu sağaltıcı etkilerinin yanı sıra, dışarıda oynamak değerli öğrenme deneyimleri de kazandırabiliyor. İtalya’daki Palermo Üniversitesi’nden çocuk nöropsikiyatrisi uzmanı ve öğretim üyesi Francesco Vitrano bu tür terapileri uygulayarak çocuklar için tedavi yöntemleri üreten bir doktor olarak tanınıyor. Vitrano örneğin, çamur ve kum gibi malzemeleri yoğurmak ve şekil vermenin, çocukların duyularını ve duyu motor gelişimi olarak bilinen hareket etkileşimlerini geliştirdiğini söylüyor. Bu, çocuğun yavaş yavaş beden dilini anlamasına yaradığını da belirtiyor.

BBC Türkçe

Su altı peyzaj tasarımı nedir?

Su altının renkli ve bir o kadar da çekici dünyası akvaryuma sığdırılıyor. Kaya, kök, kütük, sucul bitkiler ve balıklar su altı peyzaj tasarımıyla bir araya geliyor.

Su altı peyzaj tasarımı, yani “aquascaping” olarak biliniyor. Su altı peyzaj tasarımıyla doğa sadece bir akvaryuma sığdırılıyor. Bitkiler, kökler ve kaya parçaları gibi su altına uygun türlü materyallerle bir dünya küçük bir akvaryuma sığdırılıyor. Ortaya çıkan manzara, su altının gizemli dünyasını ev ya da işyeri gibi mekanlarda farklı bir dekorasyon sağlıyor.

Stiline göre farklı isimlerle kategorilere ayrılan bu sanatta, asıl amaç gerçek okyanus altı düzenini bir akvaryumda oluşturabilmek. Örneğin Iwagumi  Japonca “kaya oluşumu” anlamına gelir ve taşların temel malzeme olarak kullanılmasıyla oluşturulan akvaryumlar için kullanılır.  Iwagumi tarzında her taşın bir adı ve belirli bir yeri bulunmaktadır. Kayalar, su manzarasının kemikli yapısını sağlar ve tipik geometri, bir büyük taş ve diğer iki küçük taştan oluşan üç ana taştan oluşan bir tasarım kullanılmaktadır.

TRT Haber, Wikipedia

Çin’de buz şehir: Harbin

Harbin “balık ağlarını kurutmak için bir yer” manasına gelen, Mançuca bir kelimedir. Kelime anlamının dışında Harbin,  “kuğunun kanadındaki inci” anlamına da geldiği düşünülmektedir.  Çünkü Heilongjiang ilinin şekli bir kuğuya benzemektedir. Coğrafi özelliklerinin dışında Harbin ayrıca, uzun ve soğuk kışlarından dolayı “Buz Şehri” olarak da bilinmektedir.

Harbin, dünyadaki buz ve kar kültürü kaynaklarından biridir. Coğrafi olarak, Sibirya’dan gelen soğuk kış rüzgarının etkisinin altında olan Kuzeydoğu Çin’de bulunmaktadır. Ortalama sıcaklık yazın 21.2 C, kışın -16.8 C’dir. Kışın, -38.1 C’a kadar soğuk görülmektedir.

Kar ve buzun güzel bir sanata dönüştürüldüğü ve 1958 yılından itibaren her yıl düzenlenen “Harbin Uluslararası Buz ve Kar Heykel Festivali”,  5 Ocak’ta başlar ve bir ay kadar sürer. Harbin Uluslararası Buz ve Kar Heykel Festivali, Japonya’nın Sapporo Kar Festivali, Kanada’nın Québec Şehri Kış Karnavalı ve Norveç’in kayak festivali ile birlikte, dünyanın en büyük dört buz ve kar festivalinden biridir.

Zhaolin Bahçesindeki buz feneri sergisi ve kar oymacılığı ile ortaya çıkan mimari eserler dünya genelinde büyük bir üne sahiptir.

Wikipedia

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*