Beslenme

Mind Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Yaş ilerledikçe beynin fonksiyonlarını korumak daha önemli hale gelir. Burada en önemli destek beslenme ile sağlanır. Bilim dünyasında yeni bir akım olan beyin işlevlerini iyileştirme ve demansı önleme amacı ile Mind diyeti geliştirilmiştir. MIND, Akdeniz-DASH Nörodejeneratif Gecikme Müdahalesi (Mediterranean-DASH Intervention for Neurojegenerative Delay) anlamına gelmektedir. Bu beslenme biçimi Akdeniz diyeti ile DASH (Hipertansiyonun Önlenmesi için Diyet Yaklaşımları) diyetinin özelliklerini içermektedir.

MIND Diyetinde Sağlığı Olumlu Yönde Etkileyen Besinler

  • Yeşil yapraklı sebzeler; K vitamini, lutein, folik asit, beta-karoten gibi antioksidanlardan zengindir. Bunama ve Alzheimer hastalığından korunmada ve beynin kendini yenilemesinde güçlü etkileri vardır. Vitamin, mineral ve gerekli besinlerden zengin olan sebzeler, beyin fonksiyonlarının ve zihinsel çevikliğin korunmasına yardımcı olur.
  • Yağlı tohumlar; Yüksek E vitamini içeriğine sahip olan besinlerdir. Yayınlanan araştırmalara göre E vitamininin alınması, özellikle yaşlılarda bilişsel düşüşü önlemeye yardımcı olmaktadır.
  • Tahıl grubu; Beyin, diğer tüm organ ve sistemler gibi enerji olmadan işlevini yerine getiremez. Odaklanma ve konsantre olma yeteneği, kandan beyne geçen ‘’glikoz’’ kaynağı sayesinde gerçekleşir. Glisemik indeksi düşük olan tahıllar sayesinde kan şekeri yavaşça yükselir ve gün boyu zihinsel olarak uyanık kalınmasına yardımcı olur.
  • Meyveler; Yaban mersini, çilek ve acai berry gibi besinler beyin için oldukça önemli besinsel değeri olan meyvelerdir. Yaş ilerledikçe beyinde hasar gören hücreler birikir. Bu birikim de çeşitli hastalıkları doğurur. Bahsettiğimiz meyvelerin içerisinde bulunan ‘’polifenoller’’ hasarlı hücreleri temizleyen proteinleri aktive eder. Ek olarak, yaban mersininin koyu mavi rengi serbest radikallerle savaşan ve oldukça güçlü bir antioksidan olan ‘’antosiyanin’’ pigmentinden gelir.
  • Deniz ürünleri; İçerisinde esansiyel yağ asitlerini barındırır. Bu yağ asitleri vücut tarafından üretilmediği için beslenme yoluyla alınması gerekir. Etkisi en yüksek olan omega-3 yağları, yağlı balıklarda EPA ve DHA formunda bulunur. Düşük DHA seviyesi, Alzheimer hastalığının ve hafıza kaybının riskini artırır. Bu sebeple deniz ürünlerinden zengin şekilde beslenmek beyin fonksiyonlarının faaliyetini artıracaktır.
  • Saf sızma zeytinyağı; Gerçek sızma zeytinyağı beyin dostu bir besindir. Yağın içerisindeki polifenoller güçlü antioksidanlardır. Bu sayede öğrenme ve hafıza iyileşir. Beyin için toksik etki uyandıran bileşiklerle savaşır ve bu hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

MIND diyetinde azaltılması gereken bazı besin grupları da vardır. Kırmızı et, tereyağı ve margarin, rafine edilmiş peynir çeşitleri, hamur işi ve tatlılar, kızarmış veya fast food yiyecekler haftalık tüketiminin azaltılması gereken besinler arasındadır.

Diyetisyen Nurbahar Salihoğlu

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*