Sağlık

Şifayı kaptık

Dilimize yerleşen şifayı kapmak deyimini neden hastalanan kişilere söylediğimizi hiç düşündünüz mü? Özellikle bu aylarda ciddi bir salgın haline gelen grip için… Oysa ki şifa kelimesi aslında iyileşmek anlamına gelirken şifayı kaptın neden hastalanan kişilere söyleniyor? Bu işte bir gariplik var sanki. Gelin bu garipliği beraber çözelim.

Grip nedir?

Grip, virüsün sebep olduğu, üst solunum yollarını tutan, öksürük, hapşırık, göz ve burun akıntısı, halsizlik, ateş, ağrı gibi semptomlarla kendini belli eden bulaşıcı bir viral enfeksiyondur.  Mevsimsel bir hastalık olarak bilinen grip, genellikle kış aylarında toplumun birçok kesiminin hastalandığı ve salgına dönüştüğü zamanlarda daha sık görülür. Genellikle kendi kendine ve evde uygulanan doğal yöntemlerle iyileşme eğilimi gösterir. Ancak özellikle bağışıklığı düşük kişilerde semptomlar uzun süreli ve ağırlaşarak ilerleyebileceğinden bu kişilerin doktora başvurmaları gerekmektedir.

Grip belirtileri nedir sorusunu cevaplarken aynı zamanda bu belirtilerde şifayı gelin beraber arayalım.

Gribin belirtileri nelerdir?

Öksürük ve geniz akıntısı: Gribin en yaygın belirtileri öksürük ve burun akıntısı. Özellikle kişileri geceleri uyutmayan öksürük ve burun akıntısıyla üst solunum yolları kendini temizlemeye giriyor. Bu nedenle balgamı yutmak yerine atmaya çalışmak, burun akıntısını engelleyecek davranışlardan kaçınmak önemli.

Halsizlik: Gribin yine en yaygın belirtisi halsizlik. Kişilerin su içmeye bile hali olmaz. Tabiri caizse yatak döşek saatlerce günlerce uyumak isterler. Vücut kendini toksinlerden arındırma sürecine girerken enerjisini buna harcar. Böyle olunca da tabi kişinin su içmeye bile hali kalmıyor. Bu dönemdeki tavsiyemiz de kendinizi dinlendirmeniz olacaktır. Günün 24 saatini uyuyarak ve yatakta geçirmek değil kastettiğimiz dinlenmek aslında. Yorucu ve yüksek enerji gerektiren işleri yapmaktan kaçınmak. Zira bu sizi daha çok yoracaktır.

Ağrı: Grip olduğunuzda özellikle kas ve eklemlerde ağrılar hissedersiniz. Bu da aslında size vücudunuzu dinlenmeye almanız yönünde bir uyarıdır.

Not: Yüksek ateşi evde uyguladığınız yöntemlerle düşüremediğiniz takdirde gecikmeden bir doktora başvurmanız gerekmektedir.

Peki grip olduğumuzda neler yapmalıyız?

Belirtilerden bahsederken aslında dinlenmenin ehemmiyetine değindik, bu dönemde güzelce dinlemekte fayda var. Başta su olmak üzere bolca sıvı tüketmek ki su vücudun kendi temizlemesinde ciddi bir öneme sahip. Suyun yanında belirtilerinize iyi gelecek ıhlamur, nane limon, kekik gibi antiinflamatuar ve antimikrobiyal özelliğe sahip bitki çayları da sizi ferahlatacaktır. Zencefil ve zerdeçalın iyileştirici etkisinden de kendinizi mahrum etmeyin derim. Tabi ki C vitamini… Bağışıklık sistemimizin olmazsa olmaz şifası C vitamini de bol bol almak iyileşme sürecine iyi gelecek bir yöntem. Sıcak bir duş üzerinizdeki kırgınlığı atmakta size yardımcı olacaktır. Antiviral özelliğe sahip sarımsağı da beslenmenize eklemeyi unutmayın.

Tüm bunları yapmanıza rağmen iyileşme görmezseniz doktora başvurmanızda fayda olacaktır.

Salgınların ve hastalıkların arttığı bu dönemde siz değerli okuyucularımıza ve bütün kardeşlerimize Şafi olan Cenab-ı Hak’tan şifalar niyaz ederim.

Zeynep Toprak Zıylan

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*