Çocuk Eğitimi

Ramazan Sevinci

Mübarek üç aylar içindeyiz. Ramazan-ı Şerife adım adım yaklaştıkça heyecanımız katlanıyor. Peygamber (asm) “Kim Ramazan’ın gelmesiyle sevinirse Allah ona cehennemi haram kılar” buyurmaktadır. Affın, mükafatın coştuğu bu ayın gelişine sevinmemek mümkün mü? Öyle kıymetli ki Recep ayının başlamasıyla birlikte efendimizden (asm) öğrendiğimiz “Allah’ım bizi Ramazan’a ulaştır” duasıyla yakarıyoruz.

Çocukluk hatıraları büyüdüğümüzde tercihlerimizi etkiler. Olumlu manada da maalesef olumsuz olarak da. En üzücüsü manevi hayatı tehlikeye atması cihetidir. Üzülerek pek çok örneğe şahit oluyoruz. Hepinizin bildiği bu misalleri burada sıralamayacağım. Enerjimizi dimağlarda tatlı hatırlar nasıl bırakabiliriz buna yoğunlaştırmak daha isabetli olacaktır. Önümüzdeki Ramazan ayının kıymetini evlatlarımıza nasıl yansıtabiliriz? Onların dünyalarında özlemle, heyecanla kavuşmak istedikleri bir iklime nasıl çevirebiliriz?

Her konuda olduğu gibi yaş gruplarına göre ailenin şartlarına göre farklı uygulamalar yapılabilir. Her yaş için geçerli birşey var ki o da lisan-ı halimiz yani yaşamımıza geçirdiklerimiz. Üç ayların girmesiyle manevi hayatımızda oluşan farklılıkların Ramazan’la zirveye ulaştığının evlerimizde hissedilmesi en tesirli etkiyi oluşturacaktır. Kuran’la meşguliyetimizin artışı, farz ibadetlere daha fazla itina göstermemiz, zikrimizi, tefekkürümüzü farklı boyutlara taşımamız, anne karnındaki bebekten yetişkin evlatlarımıza kadar etki edecektir.

Uzun süredir çocuklar için Ramazan ayı hazırlıkları yapıyorum. İlk yıllar yaptığım ufak tefek hazırlıkların çocukların dünyasında büyük yankılarını görmek her sene katlanarak hazırlık yapmamı sağladı. Dış kapıyı süslerken, pencereleri de süslemeyi ekledik. Hoşgeldin Ramazan yazıları astık. Işıklar, balonlarla süsledik. Ramazan’ın kaçıncı günü olduğunu yazdılar, boyadılar her gün cama astık. Konu komşu kaçıncı günde olduğumuzu böyle takip ediyoruz dediler, şevklendik. Evimizin bir odasını Ramazan odası yaptık. Seccadelerimiz, rahlemizde Kuranımız bizi hazırda bekledi. Ramazan kitaplığı oluşturduk.
Teravih çantaları, ramazan hediyeleri, diş kiraları, Ramazan çadırı, sahur davulu…
Ramazan’ın ilk günü komşulara, camideki çocuklara ikramlar…
Sadaka kutusu, şükür ve dua kavanozları, çocuk iftarları…
Haydi yayalım her yere bu kutsal sevinci!
Etrafımız Ramazan ayını bir ömür boyu neşeyle, hasretle yad eden nesillerle dolsun taşsın.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*