Doğalı Varken Sağlık

Şifalı oda kokuları-2

Aromaterapi uygulamaları hem zihinsel, hem de fiziksel rahatlama hissi sağlayarak, günün stresini atmamıza ve enerjimizi yükseltmemize yardımcı oluyor. Koku molekülleri burun yoluyla beyindeki tüm biyolojik ritmimizi düzenleyen limbik sistemimizi etkileyerek uyarıyor. Bu uyarı kortizol hormonunun azalmasını, dolayısıyla stres düşürücü etkisiyle ruhsal ve zihinsel rahatlamayı sağlıyor.1

Yağları elde ettikten sonra hazırlaması çok pratik olan oda kokuları ile evinizi, ofisinizi ferahlandırmak, bitkilerin şifa özlerinden faydalanmak için kullanabilirsiniz. Koku için kullanacağımız yağların özelliklerinden kısaca bahsedecek olursak; 

Portakal uçucu yağı (Citrus sinensis)

Hava dezenfektanıdır, hazmı kolaylaştırıcı, stres giderici, keyif verici ve yatıştırıcı etkisi vardır.

Greyfurt uçucu yağı (Citrus paradisi)

Oda dezenfeksiyonunda, selülit masajında ve iştah açıcı olarak kullanımı vardır.

Limon uçucu yağı (Citrus limon)

Havayı dezenfekte eder. Kokusuyla keyif ve mutluluk verir. Çalışma odanızda kullandığınızda yorgunluğunuzu alır, havayı tazeler.

Mandalina uçucu yağı (Citrus reticulata)

Sakinleştirir, çocukların daha rahat uyumalarını sağlar. Mide ile ilgili sorunlarda stres giderici olarak etkilidir.

Bergamot uçucu yağı (Citrus bergamia)

Uyarıcı özellikleriyle; strese karşı, sakinleştirici, iştah açıcı, halsizlik, bıkkınlık, isteksizlik ve konsantrasyon eksikliği, antiseptik özellikleriyle; ağız kokusu, ağız ve boğaz hijyeninde kullanılır. Kan dolaşımını geliştirerek sevinç, tazelik ve enerji hissi oluşturur. Sakinlik ve huzur için hava kokulandırılmada kullanılır.

Lavanta uçucu yağı (Fine lavender)

Kaliteli uyku destekleyici, stres ve sakinleştirici etkisi vardır. Yatak odaları için en ideal yağdır. Zihinsel rahatlık verdiğinden, kızgınlık, öfke gibi olumsuz duyguları bastırıp, ciltteki iltihap ve enfeksiyonları tedavi ettiğinden aromaterapide en sık kullanılan yağlardan birisidir. Koku olarak da mekânlara huzur verir, ortamdaki enerji dengesizliğini giderir.

Roma papatyası uçucu yağı

Rahatlatmayı teşvik ederek sinirleri sakinleştirmek ve endişeyi azaltmak için hafif bir sakinleştirici olarak kullanılmıştır. Rahatlatıcı özellikleri iyi uyumanızı sağlar ve uykusuzluk ile savaşır. 2006 yılında yapılan bir çalışmada onu koklamanın uyku ve ruh hali üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, gönüllü bireylerin daha iyi uyudukları, sakinleştikleri ve dingin bir hale geldikleri görülmüştür. Bu öz yağı koklamak, strese bağlı hormonların kandaki düzeylerinin düşmesine de yardımcı olmaktadır.

Mercanköşk uçucu yağı

Mercanköşk yağının solunmasının sempatik ve parasempatik sinir sistemi aktivitelerini düzenlediği ve bu sayede kan basıncını düşürdüğünü gösteriyor.

Okaliptüs uçucu yağı (Globulus eucalyptus)

Solunum yolu rahatsızlıklarında nefes açıcı, solunum rahatlatıcı, soğuk algınlığı enfeksiyonlarında etkilidir.

Nane uçucu yağı (Peppermint)

Şoklar, ağrılar, migren, spazmlar, sınav stresinde, ağız hijyeninde, bulantıda, lokal anestezik olarak kullanılır. Banyonuzun atmosferine taze ve hoş bir koku verir. Çalışma odanızda kullandığınızda zihin açıcı ve enerji verici etkisi vardır. Haricen seyreltilerek ve hava yayılımı yoluyla kullanılır.

Kekik uçucu yağı (Thyme)

İltihaplı ciltler, enfeksiyonlar, grip ve soğuk algınlığında antiviral, antiseptik, antibakteriyel olarak kullanılır. Boğaz ve sırta birkaç damla sürdüğünüzde öksürüğe ve soğuk algınlığına iyi gelir. Haricen seyreltilerek ve hava yayılımı yoluyla kullanılır.

Fesleğen uçucu yağı (Ocimum basilicum)

Stres, sindirim, sindirim spazmında, enfeksiyonlarda veya alerjik durumlarda kullanılır.

Defne uçucu yağı (Laurus nobilis)

Antibakteriyel, anti-enflamatuar, ekspektoran, analjezik, antispazmodik, lokal anestejik olarak solunum yolları rahatsızlıklarında, migren, kas spazmı ve eklem ağrılarında kullanılır. Haricen seyreltilip hava yayılımı yoluyla kullanılır.

Itır uçucu yağı (Pelargonium graveolen)

Stres giderici, kanama, terleme, mantar, sivilce, yara, yağlı ciltlerde kullanılır.

Vetiver uçucu yağı (Vetiveria zizanoides)

Unutkanlık, dikkatsizlik, baş ağrısı, uyku düzeni, sinirsel rahatlatıcı, öfke giderici ve dikkat arttırıcı etkileri vardır.

Nioli uçucu yağı (Melaleuca viridiflora)

Üst solunum yolu rahatsızlıklarında, nefes açıcı, bağışıklık sistemi destekleyici, yara izinde, aknede, radyoterapi yanıklarında, uçuk ve zonada etkilidir. Haricen seyreltilerek veya direkt saf hali hava yayılımı yoluyla kullanılır.2

Hatırlatma….

Kullandığınız yağların organik, saf ve doğru yöntemlerle üretilmiş olması çok önemli, aksi durumda yarardan çok zarar verebilir. Uçucu yağlar % 100 saf olmalı, üzerinde mutlaka Latince adı yazmalı yoksa sadece kokusunu vermek için yapay parfüm eklenmiş gerçek olmayan bir yağ olabilir. Gerçek organik ürünler sertifikalı logolara sahiptir. Etkileri kuvvetli, sağlıklı ve güvenlidir. Parafin, fenoksietanol, silikon, sentetik, renklendirici, sentetik koku gibi hiçbir katkı maddesi içermezler. Uçucu yağlar; hamilelikte, emzirme döneminde ve 30 ay altı bebeklerde, hekime danışmadan kullanılmamalıdır.

Kaynaklar:

1- www.aysetolga.com

2- Organik Eczanemin Aroma Bahçesi, Ecz Sinem US

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*