Beslenme

Anne sütü ve önemi

Anne sütü yeni doğanın tüm sıvı, enerji ve besin ögeleri gereksinmesini karşılayan, elzem besin ögeleri ile büyüme ve gelişmeyi sağlayan kompleks biyolojik bir sıvıdır.

Anne sütü  bakteri  içermez. Anti-infektif  faktörler ve  büyüme faktörleri içerir. Uygun miktarda sindirimi kolay protein, yeterli esansiyel yağ asidi, sindirim için lipaz içerir. Az miktarda iyi emilebilen demir, yeterli miktarda vitaminler, su mevcuttur. Mükemmel bir besin içeriğidir. Kolay hazmedilir, hastalıklardan korur, yapay beslenmeden daha ucuza mal olur. Emzirme ile anne bebek bağının kurulmasına yardımcı olur. Yeni bir bebeğin gecikmesini sağlar. Anemiyi önler. Oksitosinin artması ile uterus kolay toparlanır, anneyi aşırı kan kaybından korur. Osteoporosize karşı korur. Over kanseri ve meme kanseri riskini azaltır. Gebelik öncesi ağırlığa dönüşü kolaylaştırır.  Doğumdan sonra anne yarım saat veya bir saat içerisinde bebeğini emzirmelidir.

 

Anne sütü ;

Kolostrum, annenin doğumdan sonraki birkaç gün boyunca ürettiği süttür. Kıvamı koyudur. Rengi sarımtırak veya berraktır.

Özellikleri; Antikordan , akyuvardan zengindir. Bağırsakları temizleyicidir ve büyüme faktörü içerir. A vitamininden zengin olduğu için göz hastalıklarını önler.

Önemi; enfeksiyondan ve alerjiden korur. Mekonyumu temizler. Sarılığın önlenmesine yardımcı olur. Bağırsağın olgunlaşmasına yardım eder. Alerji ve intoleransı önler.

 

Olgun süt;

Birkaç gün sonra üretilen süttür. Sütün miktarı artar.

 

Ön süt;

Öğünde en erken salgılanan süttür. Ön süt son sütten daha mavidir. Çok miktarda üretilir. Yüksek miktarda protein, laktoz ve diğer besinleri içerir. Bebek, ön sütü fazla miktarda tükettiğinde ihtiyacı olan suyu buradan karşılar. Bu yüzden altıncı aya kadar su ve sulu içeceklere gereksinimleri yoktur.

 

Son süt;

Öğün sonunda salgılanan süttür. Son süt , ön sütten daha beyaz görünür. Yağ içeriği daha fazladır. Bu yağ, anne sütü ile alınan enerjinin büyük bir bölümünü karşılar. Bebek memeden kısa sürede ayrılmadan kendi bırakana kadar memede tutulmalıdır.

 

Anne sütü neden ve nasıl sağılır?

Sütün elle veya bir pompa ile göğüsten çıkartılması işlemidir. Pompalamaya hazırlık için ılık bezle göğüs masajı yapılmalıdır.Eğer bir pompa kullanılacaksa 2-3 saatte bir 15 dk boyunca her iki meme de sağılmalıdır. Sağmaya başlamadan önce emebiliyorsa öncelikle bebek emzirilmelidir. Anne sütü genellikle tıkanık şiş memeyi rahatlatmak için uygulanır. Eğer bebeğiniz emmeyi reddediyorsa, düşük ağırlıklı ise veya çökük meme başına sahipseniz bu yöntemi kullanabilirsiniz.

 

Anne sütü nasıl muhafaza edilir?

Anne sütünü bozulmadan saklayabilmek için saklama koşullarına çok dikkat edilmelidir. Sağlık bakanlığı açıklamalarına göre eğer sütü oda sıcaklığında bekletecekseniz (19-26°C) 3 saat, buzdolanında bekletecekseniz (0-4 °C) 3 gün, derin dondurucuda bekletecekseniz  (-18 °C) 3 ay boyunca muhafaza edebilirsiniz.

 

Anne sütü hangi kapta saklanır?

En sağlıklı muhafaza yöntemi genelde cam ya da polipropilenden yapılmış kaplardır. Sağlamlık açısından polipropilen malzemeli kaplar tercih edilirken kolay yıkanabilir olması açısından annelerin tercihi genellikle cam olmaktadır. Diğer bir muhafaza yöntemi ise süt saklama poşetleridir. Sütün dökülmesi ve sızması olaylarına karşı çift kilitli süt poşetleri oldukça tercih edilmektedir.

 

Bekleyen süt sonrasında bebeğe nasıl verilir?

Süt oda sıcaklığında bekletildiyse herhangi bir işlem uygulamadan bebeğe verebilirsiniz

Derin dondurucuda bekletildiyse herhangi bir kaynatma veya fırında ısıtma yöntemi uygulamamalısınız. Bu şekilde içeriğindeki besin ögeleri ve yararlı maddeleri öldürmüş olacaksınız. Bu yöntem yerine dondurucudaki sütü 1 gün önceden çıkartıp buzdolabına koymalısınız. Çözülen anne sütünü dolaptan alarak sıcak suya tutarak ısınmasını bekledikten sonra bebeğinize verebilirsiniz.

 

Öğrenci Diyetisyen Nurbahar Salihoğlu

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*