- Başını dik tutmaya başlar.
- Sesli gülmeye başlar.
- Tutma refleksi bu aydan itibaren kaybolmaya başlar. Tutma istemli hale dönüşür. Uzaktaki bir nesneye uzanmak için vücudu ile hamleler yapabilir.
- Dikkat süresi uzar. Kucakta otururken etrafı izler.
- Farklı sesler çıkartabilir.
- Duyduğu sesin nereden geldiğine bakabilir.
- Konuşan kişiye sesli tepki verebilir.
- Farklı jest ve mimiklere tepki verebilir.
- El ve ayaklarıyla oynamaya başlar.
- Elinin yanındaki nesneyi yakalayabilir. (Emzik gibi)
Gelişimini desteklemek için neler yapılabilir?
- Ellerini fark etmesini sağlamak için, bileğine oyuncak sesli bileklikler takabilir veya dikkatini çekecek bir oyuncağı bağlayabilirsiniz.
- Ayaklarıyla oynaması için çıngıraklı çorap giydirebilir veya çorabına çıngırak dikebilirsiniz. Böylece ayaklarını hareket ettirdikçe ses çıkacak. Sebep ve sonuç ilişkili oyunları başlatmış olacak.
- Yere kalın bir oyun matı serip etrafına ilgisini çekecek nesneler koyarak bağımsız hareketlerine destek olabilirsiniz. Bu aydan sonra tutma refleksi kaybolur. Ve yerini istemli tutma hallerine bırakır. Böylelikle görüş alanına giren nesnelere uzanmaya başlar.
- Sırtüstü yatırdığınızda ilgisini çekecek bir oyuncağı gösterip bebeğinizin yana doğru dönmesine teşvik edin. Döndüğünde oyuncağı verin ve tekrar sırtüstü pozisyona gelmesi için teşvik edin. Henüz dönemiyorsa elinizle yönlendirin. Yapamasa da oyuncağı eline verip edip takdir edin. Bu egzersiz de büyük kasların gelişimine fayda sağlar.
- Elini açıp kapamayı öğrenmesi için elini açtığı zaman oyuncaklar verebilirsiniz. Tutma ve kavrama küçük kas gelişimine fayda sağlar. Canını acıtmayacak yapıda ve ağırlıkta olmalı.
- Agulama ve gıgıldamalar başlayabilir. K, g, h gibi genizden çıkan sesleri çıkarıp çıkarmadığını gözlemleyin. Dikkatinin açık olduğu zamanlar bu sesleri çıkararak onun da tekrar etmesine fırsat verin. Çok hoşuna gidecek ve teşvik edilmiş olacaklar. Böylelikle konuşmanın da yapı taşları oluşacak.. Bebeğin o sesleri çıkarması “ifade edici dil” dediğimiz konuşmaya ait seslerin çıkarılmasıdır.
- Uykudan uyanıp karnı doymaya başladığı zaman iletişimi arttıran karşılıklı konuşmalar yapabilirsiniz.
- Bebeğinizi evde dolaştırın. Nesneleri önünde durun ve dokunmasını sağlayın. Kucağınızdayken ayna karşısında mimikler yapın çok hoşuna gidecektir. Dik konumda olmak oturamayan ve istediği konumda olmayan bir bebek için oldukça heyecan verici ve öğrenmeyi hızlandırıcı olur.
- Yüzüstü yatırma egzersizlerine devam edin. Kendini yukarı çekebilmesi için ilgisini çekecek bir nesne gösterip sonra da yavaşça yukarıya doğru kaldırın. Zamanla dirseklerinin yardımıyla göğsünü de kaldırabilecektir. Bu egzersiz ile boyun ve sırt kaslarının gelişimi sağlanır.
- Bebeğiniz rahat bir konumdayken ilgisini çekecek ışıklı, parlak bir oyuncağı yavaş hareketlerle arkanıza saklayın. Oyuncağı gözleriyle takip edip etmediğini gözlemleyin. Bu oyunun nesne sürekliliği gelişimine katkı sağlar.
- Bu ay itibari ile bebeğinizi kucağınızda destekli bir şekilde oturtabilirsiniz. Kolunuzla karnına ve midesine bastırmadan onu göğüs hizasından kavrayıp, alttan da diğer eliniz ile destekleyin. Başını dik tutabildiği kadar devam edin. Bebek rahatsız oluyorsa sonlandırın. Oturan bebeğin gözlem alanı yatan bebeğe göre daha geniştir, böylelikle beyni daha fazla uyarılmaktadır. Bu nedenle bebeğinizi onun rahat olduğu müddetçe erken oturtun. Oturtma eylemi kasların gelişimine ve zihinsel uyarımı destekler.
- Görme alanındaki bir oyuncağı yavaşça bir yandan bir yana gezdirerek takip etmesini sağlayın. Bu oyun görme becerisinin gelişimine katkı sağlar.
- Bebeğiniz duygularını ifade ederken sözel ifadenin yanında vücut dilini de kullanın. Bu durum bebeğinizi rahatlacak ve sizinle bağı güçlenecektir. Bu durum duygusal gelişimin desteklenmesine ve bağ kurmasına yardımcı olur.
- Bebeğinizin artık sizi fark ettiği bu dönemde parmak oyunları oynayabilirsiniz.
Örnek: “Başparmağım, başparmağım, neredesin? Buradayım. Nasılsın efendim? Teşekkür ederim. Parmak kaç, parmak kaç.”
(İki el sırtınızda birleştirilir ve bütün parmaklar tek tek konuşarak öne doğru gelirler. Parmak kaç dendiğinde tekrar arkaya doğru giderler.
İlk 3 ayda bebek gelişiminde şu noktalara dikkat edilmelidir.
- Hiç ses çıkarmıyorsa,
- Yüksek seslere tepki vermiyorsa
- Hiç gülümsemiyorsa,
- Nesneleri kavramıyorsa
- Hareket eden nesneleri takip etmiyorsa
- Kafasını destekleyemiyorsa, mutlaka bir uzmana danışmakta fayda olacaktır.
Ponponlu ve zilli fanus top
Görme ve proprioseptif duyuya( beden farkındalığı) hitap eden bu mobil ile bebekler uzanma, yakalama, kavrama gibi manipülatif beceriler, kavrama, izleme becerisi, kaba ve ince motor becerilerini geliştirirler.
Malzemeler
- Açılabilir şeffaf top
- Farklı boyutlarda renkli ponponlar
- Çıngırak zilleri
- Kalın ip
- Bebek jimnastik aleti (baby gym) veya beşik mobil askısı
Hazırlanışı
- Açılabilir fanus topun içine ponponları ve zilleri koyup kapağını kapatın. (açılabilir top online duyu marketlerde mevcut oradan temin edebilirsiniz veya alternatif olarak geniş bir pet şişe de kullanılabilir.)
- Kapağın etrafına kalın bir ip geçirip bağlayın ve ucunu mobil askıya asın. Mesafesi bebeğin yattığında uzanabileceği şekilde olmalı.
- Oyun matına yatırın ve dokunması için destek olun.
- Bu topları ayakları ile de keşfetmesini sağlayabilirsiniz. Öyle durumda bebeği ayaklara topa yetişecek şekilde konumlandırın ve itmesi için teşvik edin.
Zilli ve tüllü duyusal oyun
İşitme, görme, dokunma ve proprioseptif duyuya (beden farkındalığı) hitap eden bu düzenek ile bebekler uzanma, yakalama, tutma, kavrama gibi manipülatif becerilerini el-göz koordinasyonu, dikkat ve konsantrasyon becerilerini geliştirirler.
Malzemeler
- Çıngırak zili
- Oyuncak çıngırak
- Ponpon
- Boncuk
- Ahşap halka
- Tüllü kumaş
- Kalın ip
- Bebek jimnastik aleti (baby gym)
Hazırlanışı
Bebeğinize özel ilgi uyandıracak materyaller ve oyuncakları tercih edebilirsiniz. Boncukları ipe dizip düğüm atın ve ahşap düzeneğe bağlayın. Çıngırağı ipe sıkıca bağlayın ve diğer ucunu da düzeneğe bağlayın. Çıngırak zilleri lastik ipe geçirip bağlayın. Ahşap düzeneğe doladığınız tülün ortasından geçirin. Son olarak ahşap halkaya zil ve ponponları sıkıca bağlayıp ahşap düzeneğe asın. Bütün sarkıtları eşit ve bebeğin elinin uzanacağı bir şekilde konumlandırın.
(Oyun alanında bebeği kesinlikle yalnız bırakmayın!)
Yeşil gobbi mobil
Dikkat, odaklanma, konsantrasyon, derinlik, renkler ve uzunluk ilişkisi gibi kazanımları bulunuyor. 3. ayda bebekler renkleri farketmeye başlarlar. Bu dönem itibariyle sunduğumuz gobbiler, bebeğinizin renk ve tonlamalarını, uzamsal ifadeleri, derinlik algısını geliştirmesini sağlar. Amigurumiden yapıp içini elyaf ile doldurabilirsiniz. Veya ponponlarla da aynı düzeneği kurabilirsiniz, önemli olan herhangi bir rengin farklı tonlarını sırayla dizmek olur.
Şimdiden annelere kolay gelsin diliyorum. Unutmayın her bebek kendi hızında gelişir…