Kapak

Sütten kesme  

Bebek ile anne arasında ki güven bağının tesisi için en önemli vesiledir anne sütü ve emme işlemi. Ayet-i Kerîme’de de;

“Anneler, çocuklarını iki tam yıl boyunca emzi­rirler; bu hüküm, emzirmeyi tamamlamak isteyen­ler içindir.” 1

“Biz insana, anne ve babasına iyilik etmesini emrettik. Annesi onu zaaftan zaafa düşerek taşıdı. Sütten kesilmesi de iki yıl sürdü. Bana, annene ve ba­bana şükret; dönüşün ancak Banadır, dedik.”2  

şeklinde emme süresine ve bu hadisenin şükür vesilesi olduğuna vurgu yapar Cenab-ı Hak.

Kızım 2 yaşına geldiğinde ayetin tavsiyesine uyup sütten kesmeye “Bismillah!” diyelim dedik. Diğer annelerin bu konudaki tecrübelerini merak edip sorunca; annelerin göğüs ucuna bir şeyler sü­rerek, bir anda kesme yöntemini uyguladığını gör­düm. En güvendiği, bağlandığı, sıkıntısını orada attığı, rahatlama vesilesi olan annesinin göğsün­den bu şekilde ayrılması içime sinmedi. Sabahlara kadar ağlayarak, onun yoksunluğunu acı şekilde hissetmesinin, muhtemel ileri dönük zararları ola­bileceğini düşündüm. Ve bu halde karşıma alterna­tif bir kesme yöntemi olan “azaltarak kesme” çıktı. Kızımla bu yöntem rehberliğinde kesme sürecini ağlamadan, sakince birbirimize daha da bağlanarak atlattık şükürler olsun.

 Azaltarak kesme

    • Bebeklerin annesinin göğsünden sütü çeke­bilmek için doğuştan bir emme refleksleri olur. 24. aya doğru bu refleks yavaş yavaş kaybolmaya baş­ladığından, bu aylarda çocukların daha sık emmek istediğini fark eder anneler. İşte bu emmelerin sık­laşması zannettiğimizin aksine, bırakma vaktinin geldiğine ve çocuğun bırakmak için yavaş yavaş ha­zır olduğuna işaret eder. Gerçekten bizde de böyle olmuştu. Kızım geceleri emmek için çok sık uyan­maya başlamıştı.
    • 24. ay bittiğinde önce gündüzleri kesmeye baş­ladık. Emme sıklığını belirlemek gerekiyordu önce. İki saatte bir emiyordu. İlk hafta arayı üç saat açtım. Emmek istediği zaman “kızım şimdi değil, bak saat buraya gelince emeceksin. Hadi senle parka gidelim ya da oyun oynayalım” diye o saate kadar bekliyor­duk. (Bu süreç içinde sürekli ağzını meşgul tutmanız yararınıza olur. Çerez, süt, meyve gibi şeylerle) “O yaştaki çocuk saatten ne anlar ki?” diye düşünebi­lirsiniz. Burada bir saat dilimi vermeniz ve o saat ge­lince, çocuk unutsa dahi “yavrum süt saati!” diye ona hatırlatmanız size olan güven duygusunu arttırır. Zamana karşı hassasiyet kazanır ve zaman yönetimi hususlarının ilk temelleri de böylelikle orada atılmış olur. Çocuk burada sabırla beklemeyi öğrenir.
    • Sonra arayı dört saate, daha sonra beş saate çıkararak gündüzleri tamamen kestik.
    • Gündüz emmeleri bitince, gece de aynı yön­tem ile emmeyi kestik. Gece kalktığında sıra ile önce meme sonra inek sütü, sonra su verdim. Gün­düz kesilince geceyi kesmek çok daha kolay oldu.
    • Bu süreç içinde dikkat edilmesi gereken çocuk ile hep iletişim içinde olmak. Hep anlatarak, konuşa­rak birlikte hareket etmek. Daha çok oyun oynayarak ve çocuğu dışarı çıkarak onun “bırakılma huzursuzlu­ğu” nu yaşamamasını sağlamak. Anne ile bağını yi­tirdiğini sanmasına izin vermemek. Daha çok birlikte olarak, o açığı gidermeye çalışmak lâzım.

Bu kesme işleminin bir dezavantajı oluyor. O da süre uzun olduğu için sanki hiç bırakmayacakmış hissinin yaşanması. Hâlbuki süre uzun olsa da, bir anda kesme yönteminde olduğu gibi, çocuk aniden ayrılmanın şokunu ve hırçınlığını yaşamıyor. Azal­tarak kesme yöntemi daha ve sakin huzurlu bir sü­reç. Ayrıca çocukla işbirliği içinde olunması, anneye karşı güven duygusuna da zarar vermiyor.

 Dipnot:

1. Bakara Suresi /233
2. Lokman Suresi /14

13 Comments

  1. Busra (ankara)

    Çok hos bir yazi olmus ben annelerin cocuklari sutten kesmek icin yaptiklari o korkunc seylerin cocukta biraktigi o etkiyi farkediyordum ama bi cozum bulamamistim bu yaziniz hem teshisimi dogruladi hemde bana cok iyi bir cozum oldu yazilarinizin devamini dilerim…

  2. Cook tesekkur ederim ben de sizin gibi dusunuyorum…Aglatarak anne gidecek korkusuyla yasatmaktansa azalta azalta kesmek daha mantiklidir…Sonra ilerde piskolojik olarak saglikli dusunmesinede yardimci olur cunki anne onun dunyasina en guvenilir şahistir…Bana cok dediler meme ucune kara sür ya aci sur ben kiyamadim üzulmesin diye cok araştirdim ama sizin paylasimjniz acikcasi icimi rahatlatti Allah sizden razi olsun

  3. Meryem

    Ben de aynı düşünceyle denedim ama başarılı olamadım. çünkü uykuya dalabilmek için emiyor benimki sadece ve başka türlü uyumayı kabul etmiyor sadece dışarıda bebek arabasında veya arabada uyuyor ama bu bile çok krizli çok ağlamalı oluyor. aslında gündüz nerdeyse 6 aydır sadece 1 kere, o da uykuya dalmak için emiyor, çok sık değil. ama geceleri bıraktırmak çok zor görünüyor. uyku ve emme bağı varsa, emzik biberon gibi şeyleri hiç kullanmıyorsa ne tavsiye edersiniz?? 27 aylık oğlum yaklaşık

    • Maalesef ben de sizinle aynı durumdayım. Adaçayının anne sütünü azalttığını okudum.bir yandan adaçayı içip diğer yandan en azından gündüzler ile başlayıp belirli aralıklarıa okaliptüs yaprağı sürerek uzaklaştırmayı. Geceleri kendisinin bırakacağını ümit ederek devam etmeyi düşünüyorum.

    • Hanife karadeniz

      Uykuya emerek geçen çocuklar da da azaltarak kesmek en sağlıklı yöntem. Önce gündüz uykusunu meme olmadan başlayın. Ona artık bu şekilde uyumayacağınızı birbirinize sarılarak uyumanın ne kadar güzel olacağını anlatın ve ona sarılarak okşayarak uykuya geçmesini sağlayın merve hanım . İnsan a bu zor gibi görünebilir başlangıçta ama Çocuğunuza güvenin .
      Bunu otırttuktan sonra akşam uykusu daha kolay olacaktır.

    • Büşra

      Ben de aynı durumdayım. Emerek uyumasa hiç sorun yok bir şekilde oyalıyorum. Oğlum 22 aylık şuan. Ramazandan sonra sütten kesmeyi düşünüyorum. 26 aylıkken işe başlicam aynı döneme denk gelmesini istemiyorum.

  4. Merhaba benmde oğlum 23 aylık şuan gece hep sık emerdi hala emiyor da gündüzde bazen sık sık emiyor bazen emmiyor yani öyle arayı nasıl açacağımı bilemiyorum konuşmaya kalktığım da memeyi bırakmalsın dediğimde bile çılgına dönüyor nasıl bir yol izleyeceğim bilmiyrm çok tiksindirerek bırkamak asla istemiyorum öyle üzülüyorum ki çok yıprancaz ikimzde diye

    • Benim oğlumda 23 aylık uzun süredir sadece ögle uykusunda ve akşam uykusunda emiyordu ve gece uzun uzun emmeye başladı kadın doğum uzmanı Dostinex tablet verdi akşam 1 sabah 1 iç dedi bende gögüs uçlarıma yarabandı taktım ve artık büyüdüğün için meme bitti dedim ve bugün 3.gün kestik arada bi deniyo şansını ama bandı görünce bitti gitti diyo…ama süt hala kesilmedi inşallah mastit olmadan geri gitmeye başlar buz kompleks ve duş işe yaramıyoda taze nane limonlu su dediler o da pek işe yaramadı işe yarayan bişey varsa fikir verin

  5. Zeliha

    24.ay bittikten ne kadar sonra tam anlamıyla kestiniz sütten acaba?Biz de 24.ayı 2 gün önce bitirdik ama sütten kesemedim henüz.

  6. Hanife karadeniz

    24 ay bittikten sonra yavaş yavaş önce gündüz sonra gece 1 aylık bir sürece yayıyorsunuz. Yada daha da uzayabilir çocuğunuz ve size bağlı

  7. Bu saatte telfonu elime aldim bir umut okuyorum.Napmaliyim bilemedim.tam 2.5 yasimiz doluyor bu ay sonu.dun itibariyle memeden kestim gecede vermedim bugun gunduzde.Ve bugun 2. gecemiz ve goguslerim cok doldu ve agriyor.Bizim ki surekli yokluyor tabi bu arada cunku cok aktif icen bir cocuk.Ben sabir tasi surdum tadindan bir daha almta cesaret edemedi 2 gundur.Simdi gece icersem yarin hatrlr mi , hersey zorlasor bilemiyorum ne yapmaliyim 🙄

  8. Benim oğlumda iki yaşında bir yaşında bırakmıştım hamileyken kardeşi doğunca kıskançlıktan tekrar başladı. Şimdi bıraktırmak istiyorum tekrardan ama kardeşinin emdiğini görerek nasıl bırakacak bilmiyorum. Bu ay çalışmaya başladım çok zorlanıyorum gece emmeleri arttı . Bu durumda olup bıraktıran var mı?

  9. Allah razi olsun yazdiklarinizdan istifade ediyorum. Gunduz hemen hemen emzirmeyi kestim. Sadece ogle uykusuna gecerken emiyor. Simdi gece emzirmesini kesmeye caisiyorum. Dediginiz gibi uyandiginda su, süt, meme siralamasi yapacagim ancak sütü hic sevmiyor. Gun icinde yogurt, peynir olarak arayi kapatıyorum. Sütü sevdirebilmek icin ne tavsiye edersiniz?

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*