Pratik Bilgiler

Dekoratif mumlar

El Emeğim’den herkese merhabalar. Bu ay yine minik kavanozlarımızı kullanıp, hep birlikte mum yapacağız.

Malzemelerimiz

* Minik kavanozlar

* Parafin

* Mum fitili ve fitil çıt çıtı

* Mumu renklendirmek için pastel boya veya gı­da boyası

* Kokulu mum yapmak istiyorsanız esans veya doğal yağlar.

* Süslemek için, deniz kumu, deniz kabukları, inciler, hasır ip, doğal rafya, şifon çiçekler, ka­ğıt çiçekler, kurdele.

Mum yapımı

İlk olarak yapacağınız mumun çeşidine göre malzeme seçmeniz gerekiyor. Eğer jel mum yap­mak istiyorsanız, parafin alırken jel diye muhak­kak belirtin. Parafin bulamazsanız, bakkal mumu olarak bildiğimiz şamdan mumlarıyla da dekora­tif mumlar elde etmek mümkün. İlk olarak fitili çıt çıtına geçirip sıkıştırıyoruz. Parafini bir cezve­de, en küçük ocakta ve kısık ateşte eritin. Fitili e­rimiş parafine batırıp donmaya bırakın. Donmuş fitili silikon veya başka bir yapıştırıcı ile kavanoza yapıştırın. Ardından deniz kumu, deniz kabukla­rı ve incileri kavanoza yerleştirip, erittiğiniz para­fine esansını da katarak üzerine dökün. Eğer mu­mun renkli olmasını istiyorsanız, parafini eritirken içine dilediğiniz renkte pastel boya veya gıda bo­yası katabilirsiniz. Ben deniz temasına uyması i­çin mavi renk pastel boya kullandım. Unutmayın ki az miktarda boya ile epey yoğun bir renk elde e­deceksiniz. Son olarak fitili, kayıp düşmemesi için mandal yardımı ile sabitleyin. Artık mumları so­ğumaya bırakabilirsiniz.

Şamdan mumlarından dekoratif mumlar el­de etmeye gelince; mumları dikey olarak ikiye a­yırıp fitillerini çıkarın, ardından yukarıdaki işlem­lerin aynını yine burada da uygulayın. Mumlarımız soğuduğunda, dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Peki mumları sadece kavanozlar da mı yapaca­ğız? Aslında her şeyi mum kalıbı olarak kullana­biliriz. Örneğin küçük süt kutularının üstünü ke­sip, temizleyelim, ardından fitili yapıştırıp, para­fini dökelim, soğumaya bırakalım, soğuğunca pa­keti kesip etrafından çıkaralım. Şimdi de hazırla­dığımız mumun etrafına çubuk tarçın yapıştırıp, kurdele bağlayıp dekoratif bir görüntü elde ede­lim. Dilerseniz parafini eritirken, toz tarçın da ek­leyebilirsiniz. İşte size hem basit hem de hoş ko­kulu bir mum daha! Yeter ki el emeklerimizle bir şeyler üretmek isteyelim. Hepinize kolay gelsin…

Not: Bir dahaki ay, su şişesi kapaklarından ni­kah şekeri yapacağız. Sizler de şimdiden beş ve on litrelik su şişesi kapakları biriktirebilirsiniz.

Görüş, öneri ve sorularınız için yaseminkopukdikici@gmail.com adresine yazabilirsiniz

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*