Editör

Bu Nisan, yetime rahmet ayı olsun…

Nisan ayı, rahmet yağmurlarını taşır. Rahmeten lil-âlemîn’in, merhametsizlikten çatlamış gö­nüllere, Nisan yağmuru gibi gelişini hatırlatır. Şairin, “Beni ilk öksüz oluşun vurdu, yetim kalışın yaraladı önce” dediği Zât’ın ardından yetim kalanlarız biz. Ama endişeye mahal yok. Gelişiyle bü­tün yetimlerin kimsesizliğini giderecek “Seni yetim bulup da barındırmadık mı?” müjdesini de beraberinde getiren bir Peygamberin ümmetiyiz.

İslâm âleminin hâl-i pürmelâlinin her geçen gün bize yetimliğimizi hatırlattığı; modern çağın kavgasıyla, savaşıyla, su-istimalden gelen hastalıklarıyla ve gururlarıyla milyonlarca çocuğu yetim bıraktığı şu zamanda, O’nun “Yetimlere merhamet ediniz” emrini hatırlamaya gerçekten ihtiya­cımız vardı. Yetimler hakkında bu kadar ayet ve hadis varken ve yetimlik gündemimize buz dağı gibi oturmuşken bizler de bu meselenin ehemmiyetini bir kez daha gündeme getirmek istedik…

Peygamberimiz’in (asm) yetimlere verdiği önemi Konya Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar ile ko­nuştuk. Yetime değer vermek için önce onu anlamak gerektiğini düşünerek Uzman Pedagog Mehmet Teber’den yetimin psikolojisini dinledik. Yetime yardım etmekle ilgili emirlere muhatap olmuşken, İHH Yetim Birimi Başkanı Murat Yılmaz’dan bunun için güzel bir kaynak olan Yetim Sponsorluk Sistemi ve diğer yetimlerle ilgili faaliyetlerin bilgisini aldık. Modern çağın babalı ye­timlerini de ihmal etmek istemedik. Zira terk etmelerin, boşanmaların artık hızla arttığı ve aile hayatını yerle bir ettiği dünyamızda, babası vefat etmemiş ama babadan mahrum kalmış o kadar yavrumuz varken, Yrd. Doç. Dr. Orhan Çelik’e “Acaba hangisi daha yetim?” sorusunu sormadan da edemedik.

Bu yıl Nisan, bize üç ayları da getiriyor. Bu bakımdan rahmetin daha bir fazla geldiği bir ay var önümüzde. Böylesi rahmet mevsimini hakkıyla değerlendirmeyi; kavgadan, gürültüden, benlik davasından uzak kalarak, biz olabilmeyi diliyoruz. Üç aylar, Regaib Gecesi ve Peygamberimiz’in (asm) kutlu doğumunu tebrik eder, başta ülkemiz olmak üzere âlem-i İslâm’a hayırlar getirmesini Cenab-ı Hak’tan niyaz ederiz.

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*