Avrupalıların Amerika’yı keşfine yol açan baharatlar, tarihte kendi adlarıyla uluslar arası bir ticaret yolu bile oluşturmuşlardır. “Baharat yolu” yüzyıllarca Doğunun zenginliklerini Batıya taşımıştır. Taşınanların ilk sırasında elbette Doğuya has çeşit çeşit baharat vardır. Batıda ancak zenginlerin istifade edebildiği baharatlardan fakirler satın alamıyordu. Günümüzdeyse hepsinden herkesin bolca istifade etmesi mümkün.
Yeter ki, hangisini nerede kullanacağımızı bilelim:
Baharatlar, sadece lezzetlendirici değil, aynı zamanda mucizevî şifalı maddelerdir. Geniş bir kullanım alanına sahiptirler. Etlerden çorbalara, pastalardan dondurmaya, tatlılardan zeytinyağlılara kadar pek çok üründe yer alıyorlar.
Kullanırken nelere dikkat etmeli?
* Kullanırken neme dikkat edin. Islak bir kaşıkla değil, ayrı bir kaşıkla kavanozundan alın.
* Baharat kavanozunuzu ısıya ve ışığa maruz bırakmayın.
* Az miktarda alın ki bayatlamasın. Taze baharat kullanmaya özen gösterin.
* Tohum halinde aldığınız kendi baharatlarınızı değirmeninizde tazecik çekebilirsiniz.
* Sevdiğiniz çeşit çeşit baharatları karıştırdığınız bir tuzluğu sofranızdan eksik etmeyin. Böylece tuzu yemeklerinizde daha az kullanmaya başlayacaksınız.
Baharatların kraliçesi: Zerdeçal
Çorba, salat ve pilavlarınızda kullandığınız kanser düşmanı zerdeçalı beraberinde zeytinyağı ve karabiberle tüketmeye dikkat edin. Uzmanlar böyle tüketildiğinde vücudun daha fazla zerdeçaldan istifade ettiğini belirtiyorlar. Zerdeçalın sık tüketildiği Hindistan’da kanser vakaları diğer ülkelere göre daha az. Hintliler zerdeçal için “Baharatların kraliçesi” tabirini kullanıyorlar.
HAYAT STANDARTI NE OLMALI?
Sevâd-ı âzam, hem ekseriyet-i mâsumun maişeti basittir.
(Bediüzzaman Said Nursî, Lemaat)
(Sevad-ı azam, insanların çoğunluğunun genel yaşam standardı demektir.)
Hayatı kolaylaştıracak mutfak sırları
* Alışverişinizi haftalık yapın. Sebzeleri, salata malzemelerini, eti, tek seferde alın.
* Rahat kıyafetler giyip radyodan sevdiğiniz programları açarak müsait zamanlarınızda yemek hazırlıkları yapın. Bunu zevk aldığınız bir hobi haline getirin.
* Salata ve sebze malzemelerini yıkayın. Kurutucuda kurutun ve içine bir mutfak bezi serdiğiniz ağzı kapaklı büyük bir kabın içine alın. Yıkanmış, kurumuş sebzeleri bu kaba aktarın ve en son üstüne bir havlu peçete koyup buzdolabına kaldırın. Böylelikle tüm hafta içi salatayı ve sebze yemeklerinizi çok daha kolay yapabilirsiniz.
* Kurubaklagili (fasulye, nohut, bakla, mercimek) ıslatın. Düdüklü tencerede haşlayın. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine alıp buzluğa atın. Gerektiğinde sulu yemeğe dönüşmesi 10 dakika bile sürmüyor. İsterseniz salatanızın üstüne ekleyip doyurucu bir salata da yapabilirsiniz.
* Kıymayı soğanla kavurup altını kapatın. Soğuyunca buzdolabı poşetine bölün ve buzluğa atın. Buzlukta hazır kavrulmuş kıyma olması hafta içi yemeğiniz bittiğinde kurtarıcıdır.
* Izgara bir sebzenin üstüne sarımsaklı yoğurt ve tencerede 2 dakikada kavurarak çözdürdüğünüz kıyma sosu size hazır öğün olacaktır.
* Bir başka hızlı yemek seçeneği de şöyle: Kavrulmuş kıymayı ve kurubaklagili buzluktan çıkartıp çözdürün. Kıymayı biraz yağ ile tencerede çevirin. Kurubaklagili ve salçasını ekleyin. Çok az su ilave edin. Zaten ikisi de pişmiş olduğu için sadece biraz kıvam ve lezzet almaları için 5 dakika daha pişirin. Yemeğiniz hazır.
* Balık hem çok pratik, hem de çok sağlıklı öğündür. Salata malzemeniz zaten yıkanmış olduğu için balıklar pişerken salatanızı da hazır edersiniz ve yine iki akşamın yemeği 30 dakika gibi bir sürede hazır olur.