Dünya Dönüyor

Anadolu’da en eski Kuran-ı Kerim

Anadolu’da en eski Kuran-ı Kerim

Anadolu’daki ilk el yazması Kuran-ı Kerim örneklerinden biri Tokat Müzesi’nde sergileniyor. Özenle korunan 8 asırlık nadide eser, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Tokat Müzesinde sergilenen Kur’an-ı Kerim’in en büyük özelliği Anadolu’nun Türkleşmesi sonrasında yazıldığı bilinen ilk el yazma eser olması. Anadolu’da Danişmendliler döneminde yazılmış nadide örneklerden olan eserde, hattat adının belirtildiği ketebe kaydı, orta kısımda yer alıyor. 1190 tarihli Kur’an-ı Kerim’in Arapça meal bölümüne sahip olması, ender özelliklerinden birisi olarak dikkat çekiyor. TRT Haber

 

Koranavirüs sürecinde artan çevre kirliliği

Koranavirüs salgını sürecinde tek kullanımlık malzemelerin tercih edilmesiyle, gelecekte yaşanacak olan çevre kirliğinin seviyesi arttı. Uzmanlar yaşanabilir bir dünya için hızla önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

Günlük yaşamımızda sıklıkla kullandığımız plastik maddeler, çevre için çok zorlu bir düşman. Tek kullanımlık plastikler, günlük hayatımızın her anında karşımıza çıkıyor; poşetler, pet şişeler, bıçak, çatal, tabak ve bardaklar. Kirlilik sadece karada değil, denizlerde de alarm veriyor. Üstelik salgın sırasında hijyen endişesiyle bu plastik ürünler daha fazla talep görmeye başladı.

Araştırmalara göre tek kullanımlık plastiklerin kullanımı bu şekilde devam ederse 2050 yılında denizlerdeki tüm canlıların ağırlığı, plastiklerin ağırlığından daha az olacak. Bu durum modern çağın “plastik devri” olarak adlandırılmasına da sebep olacak. Birçok ülke tek kullanımlık plastikleri yasaklamaya başladı. Avrupa Birliği (AB) de 2021’den itibaren benzer bir karar uyguluyor. Çözüm ise geri dönüşümü mümkün olan malzemelerden yapılmış ürünleri tercih etmekten geçiyor. TRT Haber

 

Dünya’dan Camiler

Kırmızı Mescit

Mimarisi ve kırmızı rengiyle dikkati çeken, UNESCO tarafından “kültürel miras” listesine alınan “Kırmızı Mescit”, Sri Lanka’da İslâm’ın sembolü olarak kabul ediliyor. Sri Lanka’nın başkenti Colombo limanı yakınında Müslümanlara ait iş yerlerinin yoğun olarak yer aldığı Pettah bölgesindeki Kırmızı Mescit Camisi, “Jamiul Alfar Jummah Mescidi”, Tamilce’de “Samman Kottu Palli, Sinhalca’da ise “Rathu Palliya” adlarıyla biliniyor.

Mimarisi ve renginden dolayı halk arasında “Kırmızı Mescit” olarak adlandırılan cami, Hindistan’ın güneyinden Sri Lanka’ya gelen seyyah Müslüman tüccarlar tarafından 1908 yılında inşa edildi.

Sri Lanka mimarisinde anıt eser olarak kabul gören Kırmızı Mescit, bin 500 kişinin ibadet edebileceği şekilde inşa edildi. Zamanla nüfusun, limandan gelen Müslüman tüccar ve turist sayısının artmasıyla cami genişletildi. Camide, 1975’te çevresindeki 32 dükkan alınarak, en büyük genişletme çalışması yapıldı. Büyütme ve restorasyon çalışmaları ile  5 katlı camide,  içinde yaşlıların kullanması için yürüyen merdiven de bulunuyor.

Mimarisinin dışında camide 1920, 1933, 1950, 1976 yıllarında bir hafız tarafından kıldırılan ve binlerce Müslüman’ın katıldığı iki rekatlık namazda Kur’an-ı Kerim hatim edilmiştir.  Wikipedia

eski Kuran

Pembe Camii

Dimaukom Camii veya Pembe Camii, Filipinler‘in Maguindanao ilinin Datu Suudi Ampatuan şehrinde yer alan bir cami. Caminin inşaatı Datu Suudi Ampatuan Belediye Başkanı Şemseddin Dimaukon tarafından finanse edilmiştir. Caminin inşa edildiği arazi, belediye başkanının ailesinin bir mülkiyetine aittir. Cami, barış ve sevgiyi sembolize etmek için pembe boyanmıştır ve ayrıca cami, birlik ve beraberliği temsil etmesi için Hristiyan işçiler tarafından inşa edilmiştir.

Caminin dış mimarisi kadar iç mimarisinin de farklı ve dikkat çekici olması, tüm ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Dünyada bir eşinin daha olmadığı Pembe Cami, sevginin sembolü olarak tüm ziyaretçilerini kabul ediyor. Wikipedia

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*