Sağlık

Şekerlemeler

Çikolata kadar sık olmasa da geniş bir yaş grubu tarafından tüketilen bir diğer ürün de şekerlemelerdir. Şeker ve glukozun ya da sadece şekerin pişirilmesinden sonra, üzerine sitrik asit gibi bir yardımcı maddenin ilavesi neticesinde kesilen hamurun, çeşitli aroma, renk verici, süt tozu, jelatin, emülgatör vb. katkıların eklenmesi ve şekillendirilmesi ile elde edilen ürün grubudur.

Şekerlemelerin kapsadığı ürün çeşitleri kabaca; jelly, sert şeker, toffe (karamel), lolipop, marsmallow, helva, lokum, krokan vs. şeklinde ifade edilebilir.

Şekerlemelerde temel eleman sakkarozdur(şeker). Yağ, protein, asitlik düzenleyici maddeler ve glikoz katkıları yumuşak yapı sağlar. Bunun yanı sıra toffe gibi ürünlere renk ve lezzet katmak amacıyla, süt ürünleri ilave edilmektedir. Toffe, jelly gibi yumuşak şekerlemelerde jelatin, pektin, agar ya da albümin ilavesi yapılır. Bunun nedeni  ürünlere çiğneme özelliği vermektir.

Ancak üretimi ile ilgili kısaca bahsederken detaya girmediğim bir konuyu burada açmak istiyorum. Şekerlemelerin çeşidi ne olursa olsun, neredeyse hepsinde aroma maddesi ilave edilmektedir. Çünkü tek başına glikoz şurubunun ve de şekerin verdiği haz ve tat sınırlıdır. Ancak geçtiğimiz sayılarda bahsettiğimiz gazlı içecekler ve meyve suları konularından da bildiğimiz üzere, aroma verici maddeler biz Müslüman tüketiciler için şüpheli durumdadır. Çünkü alkol ile muamele edilme ihtimalleri bulunmaktadır. Öte yandan yumuşak

şekerlemelere, çiğneme özelliği sağlayan ve süt ürünleri ya da yağ bulunduran şekerlemelerde yapıyı stabil tutmayı sağlayan emülgatörün kaynağı burada önem taşımaktadır. Neredeyse tüm ürünlerde bu katkı maddelerinin hangi kaynaktan alındığı açıkça ifade edilmediğinden, tüketiciler için zor bir durum ortaya çıkmaktadır. Bu durumda şüpheli konuma düşmektedir. Ancak bu konuda gereken özeni göstererek içerik bilgilerinde kaynağa yer veren, ürünü helal olarak sertifikalandıran ya da doğrudan hayvansal kaynaklı ürünlerin dışında muadil kullanan markalar da mevcut. Bize düşen bu tip ürünleri alacağımız takdirde içerik/ marka/ sertifikasyon bilgilerine göz atmak, aslında hiç tüketmemek!

Diğer bir husus da bu ürünlerin esasen sağlık beyanı yapılamayacak kadar besleyicilikten uzak ürünler olmasıdır. İçerdiği çok yüksek oranda şeker nedeniyle zaten kalorileri hayli yüksektir. Bu gibi ürünlerin fazla tüketildiği durumda, sağlıksız beslenme ve maalesef çeşitli diş rahatsızlıkları kaçınılmaz olacaktır. Renkleriyle, şekilleriyle ya da çeşitli güncel resimlerle ilgi çekici hale getirilen bu ürünler, gerçek meyve suyu, ilave vitamin ve mineraller ile sağlıklı hale getirilmeye çalışılmaktadır.

Ayrıca son yıllarda şekersiz şekerli ürünlere ilgi artmıştır. Tüketiciler, şeker içeriği sınırlandırılmış sağlıklı ürünleri tercih etmektedir. Ürünlerin üzerindeki ‘düşük kalori, diş dostu’ gibi açıklamalar, tüketicilerin bu ürünleri tercih etmesinde etkili olmaktadır. Ancak bu durumda da şeker yerine kullanılan tatlandırıcılar söz konusu. Çok yüksek miktarda kullanılan şeker yerine küçücük miktarlarda da aynı tatlılığı sağlayan bu tatlandırıcıların kaynağı ve sağlık ifadesini ne derece karşıladıkları ise ayrı bir tartışma konusudur.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*